Lezing over edelmetaal uit het Palmhoutwrak

Gepubliceerd op 26 april 2019

Onderzoekers vertellen vrijdagavond 3 mei bij Museum Kaap Skil over hun werk aan de edelmetalen vondsten uit het beroemde Palmhoutwrak. Zij onderzochten onder andere een zeventiende-eeuwse poederdoos en het zilverdraad op het opgedoken textiel. De edelmetalen voorwerpen die in deze bijzondere lezing aan bod komen, werden door Texelse duikers ontdekt bij het Palmhoutwrak. Het wrak lag meer dan 350 jaar bedekt onder het zand op de zeebodem. Andere vondsten uit ditzelfde wrak, waaronder de jurk en de pronkbeker, haalden wereldwijd het nieuws. 

Onderzoek

Lezing Palmhoutwrak

In de lezing gaan de onderzoekers dieper in op de cultuur-historische waarde van de edelmetalen voorwerpen. Aan de hand van technische analyses geven ze inzicht in de informatie die deze opgedoken edelmetalen over het verleden prijsgeven. De onderzoekers werken bij de Universiteit van Amsterdam. Met de unieke Palmhoutwrak-collectie staat het team voor een enorme uitdaging. Edelmetaal opgedoken uit zee herbergt door de ongepoetste staat een schat aan informatie, maar aantasting door corrosie maakt het tegelijkertijd enorm kwetsbaar.

Lezing

De lezing op vrijdagmiddag 3 mei, begint om 17:00 in het Museumcafé van Museum Kaap Skil. De toegang is gratis, de lezing is voor iedereen toegankelijk.

Sprekers

Janneke van der Stok – metallurgisch onderzoeker
Elisabeth Kuiper – metaalrestaurator
Sandra Savelli – metaalrestaurator in opleiding