Molen De Traanroeier heeft nieuw riet

Gepubliceerd op 26 juli 2018

Molen de Traanroeier heeft nieuw rietHet werk zit erop: Rietdekkersbedrijf Van der Zee uit Oudebildtzijl heeft de kap en romp van molen De Traanroeier van nieuw riet voorzien. De molen in het openluchtmuseum van Kaap Skil ziet er stralend uit. In totaal zijn de rietdekkers twaalf weken bezig geweest. Met slechts een keer één regenbuitje en niet teveel wind waren de omstandigheden de hele periode ideaal.

Samenwerking

Sybe van der Zee was zeer te spreken over de inzet van de vrijwilligers. Molenaar Klaas Veenbaas was de hele periode bijna dagelijks aanwezig om eventuele problemen en vragen op te vangen. “Een heel fijne samenwerking” aldus Van der Zee. De molenaars, het Traanroeierbestuur en de rietdekkers vierden vandaag het gereedkomen van het werk met appeltaart met meel van de molen op de omloop. Sybe van der Zee had nog een verrassing: hij meldde zich ter plekke aan als sponsor van De Traanroeier voor tenminste vijf jaar.

Inzet

De binnenkant van de molen had door het vervangen van het riet een flinke schoonmaakbeurt nodig. Ook hierbij hebben de vrijwilligers van de molen hun inzet getoond. Na uren vegen, stofzuigen en lappen ziet de molen er niet alleen van buiten, maar ook van binnen weer fris uit.

Bijdragen

Stichting De Traanroeier kon het werk laten uitvoeren dankzij bijdragen van de Gemeente Texel, STIFTexel, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het winnen van de BankGiro Loterij 2017.

Open

Vanaf volgende week is de molen weer open voor bezoekers van Museum Kaap Skil. De molenaars zijn dan ook weer elke woensdag aanwezig om hun passie voor het eeuwenoude bouwwerk te delen met de bezoekers. Na twaalf weken zullen de wieken weer draaien!