Museum Kaap Skil derde bij RAAK Stimuleringsprijs

Gepubliceerd op 8 oktober 2019

In een spannende presentatie werd dinsdag 8 oktober de uitslag van de RAAK Stimuleringsprijs bekend gemaakt in het Verzetsmuseum in Amsterdam. Museum Kaap Skil heeft de derde prijs in de wacht gesleept. Er zijn al mooie plannen voor de besteding van de €10.000,- die het museum heeft gewonnen!

Toegankelijkheid maquette

Museum Kaap skil derde bij RAAK Stimuleringsprijs

De RAAK Stimuleringsprijs is bedoeld om musea te helpen een programma te ontwikkelen voor mensen met een visuele beperking. Museum Kaap Skil gaat het geld gebruiken voor de tentoonstelling rond de maquette van de Reede van Texel. Museummanager Corina Hordijk: “De tentoonstelling rond de maquette wordt binnenkort vernieuwd, dus het is een prima moment om ook de toegankelijkheid voor onder meer visueel gehandicapten te verbeteren. Echt vernieuwend wordt de onderwaterbeleving.”

Onderwaterbeleving

Duikers die in de Waddenzee scheepswrakken onderzoeken, moeten op de tast hun weg vinden. Het water is er zo troebel, dat ze op gevoel hun werk moeten doen. In een kleine ruimte bij de maquette van De Reede van Texel wordt deze ervaring nagebootst middels geluiden en te voelen objecten. Een duiker neemt de bezoeker als het ware mee onder water. Het wordt een beleving waar zicht er niet toe doet, voor mensen met en zonder visuele beperking.

Inclusiviteit

In openbare gelegenheden speelt het rekening houden met toegankelijkheid voor iedereen, de zogenaamde inclusiviteit, een belangrijke rol. Corina Hordijk heeft gemerkt dat de deelname aan de RAAK Stimuleringsprijs ervoor heeft gezorgd dat de medewerkers met andere ogen naar de inrichting van het museum gaan kijken. “Mensen met een visuele beperking moeten niet alleen bij de maquette hun weg vinden, maar ook in de rest van het museum. Het heeft echt voor een beter bewustzijn gezorgd.” Museum Kaap Skil is heel blij met de prijs en bedankt iedereen voor het stemmen.