Museum Kaap Skil finalist RAAK Stimuleringsprijs

Gepubliceerd op 10 september 2019

Museum Kaap Skil finalist RAAK StimuleringsprijsDuik in het donker en laat de Nederlandse Gouden Eeuw door je handen gaan. Museum Kaap Skil is door een vakjury genomineerd voor de RAAK Stimuleringsprijs 2019. Deze landelijke prijs is speciaal bedoeld om museumcollecties toegankelijker te maken voor blinden en slechtzienden. Museum Kaap Skil is tot de finale doorgedrongen met het project een aantal unieke onderwaterschatten uit eeuwenoude scheepswrakken tastbaar en verbeeldend te vertalen naar de wereld van mensen met een visuele beperking.

Vanaf 2 september kan er gestemd worden op de finalisten. Het museum dat de meeste stemmen ontvangt, krijgt de mogelijkheid het project te realiseren.

Geïnspireerd door duikers

Het finale-project van Museum Kaap Skil is gebaseerd op de getuigenissen van de duikers die de vondsten uit het Palmhoutwrak hebben opgedoken. Zij werken veelal op de tast, onder water zien zij ongeveer een halve meter voor zich uit, soms minder, soms iets meer. In detail beschrijven zij hun tocht onder water: de koelte van de zee, de gedempte en onbekende geluiden uit de diepte, de zoektocht naar het wrak. Zij beschrijven het aftasten van de objecten en de emoties die dat losmaakt. Aanraakbare replica’s van belangrijke vondsten uit het wrak vullen het verhaal aan.

Duikhelm

Om de ervaring van de duik tot leven te brengen wordt een duikhelm voorzien van inwendige speakers met een meeslepende audio-beleving. De helm is verduisterd om het zicht dat de duikers op de zeebodem hebben te benaderen. Bezoekers kunnen de helm opdoen en vervolgens de replica’s aanraken en onderzoeken met hun handen. Bij aanraking worden de audiofragmenten waarin de duikers hun verhaal doen geactiveerd. Zij nemen de luisteraar mee en de vondsten gaan tegelijkertijd door de handen van duiker en bezoeker.

Toegankelijk

De vernieuwde interactie moet de toegankelijkheid van de collectie voor mensen met een visuele beperking vergroten en mensen zonder visuele beperking meenemen in een wereld waar zicht er niet toe doet. De wisselwerking tussen verschillende zintuigen staat centraal.

Finalisten

De finalisten van de RAAK Stimuleringsprijs krijgen een geldbedrag om hun collectie toegankelijker te maken voor blinden en slechtzienden. De winnaar ontvangt 30.000 euro. Stemmen op het museum kan via deze link: stem hier op Museum Kaap Skil. Daar is ook het projectplan te lezen. Stemmen kan tot zondag 7 oktober 22.00 uur. Op maandag 8 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt.

De RAAK Stimuleringsprijs is een initiatief van het Oogfonds, Dedicon en het Van Abbe Museum in Eindhoven.