Nieuwe interactieve tentoonstelling geopend

Gepubliceerd op 18 december 2019

Het grootste maritieme handelsknooppunt uit de zeventiende eeuw lag bij Texel. Deze Reede van Texel komt tot leven in de nieuwe interactieve tentoonstelling Schip in Zicht bij Museum Kaap Skil. De tentoonstelling ontsluit de vele verhalen die tot nu toe verborgen lagen in de indrukwekkende maquette van de Reede. Een bezoek aan de maquette is een interactieve belevenis geworden!

Opening

De opening van de tentoonstelling Schip in Zicht voltrok zich op ludieke wijze. Om in de stijl van de maquette te blijven, was ook de opening in miniatuur uitgevoerd. Van museummanager Corina Hordijk was een 5 cm hoog poppetje gemaakt en ook van het entreegebouw was een miniatuurversie. Tijdens de opening vertelden conservator Alec Ewing, Hoofd Tentoonstellingen en Educatie Pascal Arts en Herbert Tomesen, de maker van de maquette elk vanuit hun eigen gezichtspunt over de nieuwe tentoonstelling.

 

Ankerplaats

De tentoonstelling Schip in Zicht brengt een zeer roerige tijd op Texel tot leven. In de zeventiende eeuw kende elke zeeman de Reede van Texel. Hier gingen handelsschepen, oorlogsvloten en walvisvaarders voor anker voorafgaand en na afloop van hun reis. Er werd geladen, gelost en het lang houdbare Texelse Wezenwater ingenomen. Het was er een drukte van belang: er lagen vaak tientallen, soms wel meer dan honderd grote schepen op de Reede, terwijl talloze lichters, vissers en sloepen druk in de weer waren.

Middelpunt

De zaalvullende maquette van de Reede van Texel geeft, met zo’n 160 minutieus nagemaakte schepen, een indrukwekkend beeld van de Reede rond 1660. Dankzij de verschillende presentaties en installaties die om de maquette heen zijn geplaatst, wordt het belang van Texel voor de zeventiende-eeuwse wereldhandel duidelijk: het eiland lag in het middelpunt van de wereldzeeën.

Details

Via grote touchscreens en digitale verrekijkers kunnen bezoekers nu zelf de maquette induiken: van de verre reizen die de VOC-schepen hebben gemaakt tot de grootste zeeslagen van de oorlogsvloot. Animaties brengen de schepen bovendien tot leven. Richt de kijker bijvoorbeeld op De Zeven Provinciën waar Michiel de Ruyter vele zeeslagen mee won. Of op de Petronella, een fluitschip met bestemming Riga, om graan te kopen. Ga mee op reis en ontdek de kenmerken van de schepen, de routes die ze voeren, de persoonlijke verhalen, bijzondere weetjes en belangrijke gebeurtenissen.

Museum Kaap Skil

Schip in Zicht is een vaste tentoonstelling in het hoofdgebouw van Museum Kaap Skil. Hij is tot stand gekomen dankzij een bijdrage van het Waddenfonds en het Toeristisch Investeringsfonds STIFTexel. Het museum is in de vakantie elke dag geopend van 10-17 uur, behalve op eerste kerstdag en nieuwjaarsdag. Na de vakantie is Museum Kaap Skil tot maart op de maandagen gesloten. De landelijke Museumkaart is geldig bij Museum Kaap Skil.