Samen voor het Texels erfgoed

Gepubliceerd op 11 maart 2024

De Texelse musea hebben allemaal eenzelfde doel: zorg dragen voor het erfgoed van het eiland. Dit doen ze op eigen wijze, maar wel in overleg met elkaar. Voor dat laatste komen ze twee keer per jaar bij elkaar. Afgelopen dinsdag vond dit overleg plaats in Museum Kaap Skil.

Van alle musea

Gastvrouwen vanuit Stichting Texels Museum waren directeur-bestuurder Marion Barth en teamleider Publiekszaken Jantine van Vliet. Zij ontvingen Jan van Schie en Hetty van Dijk van Luchtvaart en Oorlogsmuseum Texel, Erwin Capitain van ’t Walviswaarders Huisje, André Eelman en Judith van der Zee van Maritiem-en Juttersmuseum Flora en Jan Beijert en Olga Faber van museum Waelstee.

Texelse Museumpas

Punten die tweejaarlijks op de agenda staan zijn onder andere toekomstplannen en de ontwikkelingen van de diverse musea, bezoekersaantallen en collectiebeheer. Dit keer stond ook de vergoeding van de Texelse Museumpas op de agenda. Deze pas, die inwoners van Texel voor – eenmalig – € 3,- bij de gemeente kunnen aanvragen, wordt zeer gewaardeerd door zowel de gebruikers als de musea. Hij maakt het Texels erfgoed bereikbaar voor iedereen.

Educatie

Educatie is een belangrijk doel van de musea. De musea ontvangen jaarlijks dan ook vele schoolgroepen. Ook in de klas is aandacht voor erfgoed. Op Texel verzorgt cultuurcoach Maurice Christo van Meijel de erfgoededucatie voor de basisscholen. Maurice schoof aansluitend aan de vergadering aan om hierover te vertellen.