Wierdag bij Museum Kaap Skil

Gepubliceerd op 13 augustus 2019

Op 20 augustus organiseert Museum Kaap Skil samen met SEA een Wierdag. Een bijzonder thema en een bijzonder programma. Een dag vol lezingen, verhalen, onthullingen en ontdekkingen van wetenschappers en kunstenaars. Kinderen kunnen een 3D-wierlandschap ontwerpen met speciale 3D tekenpennen in een inloopworkshop van het JeugdFabLab. Alle activiteiten zijn gratis voor bezoekers van het museum.

Programma speciale activiteiten Wierdag:

11:00 Presentatie bij de afdruk van een oude wierdijk – Archeoloog Michiel Bartels
12:00 Kunstenaars Maartje Dros en Eric Klarenbeek vertellen over ‘Van wier tot waar’
13:00 Presentatie bij de afdruk van een oude wierdijk – Archeoloog Michiel Bartels
14:30 Presentatie bij de Pronkbeker – met een 3D-geprinte pronkbeker van materiaal uit wier – door conservator Alec Ewing
15:15 Van wier tot waar vanuit de wetenschap – NIOZ-onderzoeker Reinier Nauta
12:00-16:30 Ontwerp en maak je eigen 3D wierlandschap – inloopworkshop voor kinderen

Doorlopend:
Maartje Dros en Eric Klarenbeek bij ‘Van wier tot waar’
Sabien Bosman – Proeven van wier

Wierdijk

In het verleden werd zeegras wier genoemd. Gedroogd zeegras werd onder andere gebruikt voor het vullen van matrassen en de aanleg van dijken. In de kern van de huidige Waddendijk van Texel zijn restanten van een oude wierdijk uit de middeleeuwen teruggevonden. Bij Museum Kaap Skil is een afdruk van de doorsnede van de Waddendijk te zien. Archeoloog Michiel Bartels geeft tijdens de Wierdag om 11 en 13 uur een presentatie bij deze afdruk.

Zeewierkennis

Echt zeewier is, in tegenstelling tot zeegras, geen plant met wortels en zaden. Het is een meercellige alg, die in verschillende vormen voorkomt in zee. Onderzoeker Reinier Nauta werkt bij het NIOZ met zeewier. Om 15.15 uur geeft hij een lezing. Hij vertelt over wier in het algemeen: hoe ziet het er uit, wat kan je er mee en hoe groeit het? Daarnaast geeft hij inzicht in nieuwe gebruiksmogelijkheden van wier. Het maken van bioplastic uit zeewier is slechts een van de vele toepassingen.

Van wier tot waar

De kunstenaars Maartje Dros en Eric Klarenbeek onderzoeken de mogelijkheden van zeewier voor het vervaardigen van gebruiksartikelen. Hierover gaat de tentoonstelling ‘Van wier tot waar’ bij Museum Kaap Skil. Om 12 uur vertellen ze over dit project, de rest van de dag zijn ze in de tentoonstelling aanwezig om vragen te beantwoorden.

Zelf aan de slag

Kinderen kunnen vanaf 12 uur zelf aan de slag in de Museumwerkplaats. FabLab Texel heeft speciale 3D-tekenpennen, waarmee een driedimensionaal wierlandschap kan worden gemaakt. Wil je weten hoe dat gaat? Je kunt gewoon binnenlopen!

Mmm, lekker

Sabien Bosman van STAAL Catering maakt speciaal voor de Wierdag heerlijke zeewierhapjes. Om gratis te proeven.