Nieuw hoofdgebouw, nieuwe naam

Architectenbureau Mecanoo ontwierp een nieuw entreegebouw voor het voormalige Maritiem en Juttersmuseum. Een hoofdgebouw met op de begane grond de ontvangst en een museumcafé, een kelder die is ingericht rondom de maquette van de Reede van Texel en een bovenverdieping vol archeologische bijzonderheden. De wanden zijn vanaf de grond helemaal van glas.

Vóór de glazen wanden staat een raamwerk van hardhouten latten. Die zijn gezaagd uit planken uit het Noordhollands Kanaal. De latten representeren de masten van de schepen op de Reede en zijn gemaakt van hergebruikt materiaal dat in het water gestaan heeft. Deze vondst heeft de architect geen windeieren gelegd. Het gebouw heeft verschillende internationale prijzen gewonnen. ‘Pure poezie’ en ‘Een architectonisch icoon’, zijn zomaar een paar kreten uit de juryrapporten.

Vanaf de opening van het nieuwe entreegebouw kreeg het museum ook een nieuwe naam: Kaap Skil. Een mikpunt voor de zeelui, nauw verbonden met het dorp aan de Reede, het latere havendorp.