Reconstructie zijden kousen begonnen op Texel

Gepubliceerd op 26 februari 2018

Reconstructie zijden kousen bij Museum Kaap Skil

Let op: dit is een nieuwsbericht uit 2018. Onderstaande informatie is daardoor (deels) niet meer actueel.

Breien met zijden draad en pennen van nog geen millimeter dik. Dat is de uitdaging waar de deelnemers aan het bijzondere reconstructieproject van het Textile Research Centre voor staan. Op vrijdag 26 januari vond de start van dit project plaats in Kaap Skil. Ervaren breisters uit het noorden van Nederland kwamen bijeen om de 17e -eeuwse zijden kousen uit het Palmhoutwrak na te maken.

De zijden kousen behoren tot de unieke garderobe die enkele jaren geleden bij het Palmhoutwrak werd opgedoken. De komende maanden gaat een team van het TRC onderzoeken hoe de kousen zijn gemaakt en hoe ze gebruikt werden. Door middel van de reconstructies willen de onderzoekers meer inzicht krijgen in de techniek waarmee de kousen gemaakt zijn en hoe ze werden gedragen.

Hoe lang werd er over het breien van zo’n kous gedaan? Waren ze voor een mannenbeen of een vrouwenbeen? Hoe zit zo’n kous eigenlijk? Werden ze op maat gemaakt of one size fits all? De onderzoekers hopen op dit soort vragen antwoorden te krijgen.

Het TRC doet dit onderzoek niet alleen, maar werkt samen met een grote groep ervaren breiers uit heel Nederland en ver daarbuiten. Zij stellen hun handwerk-ervaring ten dienste van de wetenschap en omgekeerd delen de onderzoekers in de workshops hun kennis met hen. Zo leert iedereen van elkaar. Sinds de aankondiging van het project begin december 2017 stromen de aanmeldingen binnen. Deelnemers komen zelfs vanuit Hongarije, Portugal en Engeland om mee te kunnen doen aan dit project. Vanwege de grote belangstelling is besloten om niet één, maar vier workshops te organiseren en iedereen een kans te geven om mee te doen. De eerste workshop, de primeur van het project, was vandaag op Texel. Hier kwamen vooral deelnemers uit Noord-Holland en Friesland naar toe. In de loop van februari volgen nog drie workshops in Leiden en half maart komen alle deelnemers samen in Huis van Hilde in Castricum. Daarna gaat iedereen op eigen kracht thuis verder om de kousen af te maken.

De zijden kousen uit het Palmhoutwrak zijn van zeer fijne draden gemaakt. Voor het maken van een reconstructie gebruiken de deelnemers vergelijkbare dunne draden en heel dunne metalen breipennen van 1 mm dik of zelfs nog dunner. Op 26 januari hebben de deelnemers hun eerste proeflapjes gebreid en uitgeprobeerd welke draden en breipennen het meest geschikt zijn om de kousen na te maken.

Wil je op de hoogte blijven van het project? Stuur dan een e-mail naar info@trc-leiden.nl. Dan zetten we je op de mailinglijst voor de nieuwsbrieven.