De Trouwjurk uit het Palmhoutwrak

Trouwjurk uit het Onder de textiele vondsten die het Palmhoutwrak wereldberoemd hebben gemaakt, bevindt zich een tweede heel bijzondere jurk. Onderzoek heeft uitgewezen dat het mogelijk om een trouwjurk gaat. Dankzij ingeweven plaatjes zilver en geborduurde motieven van zilverdraad moet het, letterlijk en figuurlijk, een schitterende jurk zijn geweest!

Onderdelen

In tegenstelling tot de andere jurk uit het Palmhoutwrak bestaat de trouwjurk uit allerlei losse onderdelen. Het lichaam van het kledingstuk, het lijfje en de rok, zitten nog wel aan elkaar. Mogelijk zijn de bevestigende steeksels van kleinere onderdelen, zoals kragen, mouwen en overmouwen, vergaan. Ook mogelijk is dat ze nooit aan de jurk hebben vastgezeten. Die onderdelen werden ook vaak alleen met spelden vastgezet tijdens het aankleden. De overige onderdelen zijn wel teruggevonden, maar niet allemaal zichtbaar voor het publiek.

Trouwjurk uit het Palmhoutwrak - Museum Kaap SkilZilveren liefdesknopen

Op het eerste gezicht lijkt het hier een bruin gekleurde japon te betreffen, maar dat zal niet de originele kleur zijn geweest. De jurk was waarschijnlijk van licht gekleurd zijde (mogelijk wit of crèmekleurig) en was over het hele oppervlak bedekt met zilveren versieringen. Deze bestonden uit kleine zilveren plaatjes, die in de vorm van liefdesknopen in het zijde waren geweven. Dit is een herhalend patroon van in elkaar geknoopte harten; heel toepasselijk voor een trouwjurk! Zilver verkleurt en vergaat vrij snel in de zoute omgeving van de Waddenzee, maar de sporen en patronen van die oorspronkelijke versieringen zijn nog steeds te zien.

Trouwjurk uit het Palmhoutwrak - Museum Kaap Skil

Fonkelend

Dankzij al het zilver zal de jurk een formele, lichte en fonkelende uitstraling hebben gehad. Het moet een van de meest bijzondere jurken zijn geweest die een dame uit de hoogste sociale klasse van West-Europa in haar leven zou dragen. De jurk was geschikt voor uitzonderlijke gelegenheden zoals verlovingsfeesten, kroningen en huwelijken. Als hij als trouwjurk is gedragen, zal de bruid het schitterende middelpunt van de huwelijksceremonie zijn geweest. Welke steenrijke dame in deze exclusieve jurk eeuwige trouw aan haar man heeft beloofd, zal wel altijd een raadsel blijven. De stijl en herkomst van deze trouwjurk lijken sterk op de andere jurk uit het Palmhoutwrak, maar de twee jurken hebben niet dezelfde maat.

Te zien

De Trouwjurk en de andere unieke vondsten uit het Palmhoutwrak zijn te zien in een nieuwe, spectaculaire tentoonstelling in Museum Kaap Skil. Voor de textiele vondsten zijn speciale zuurstofvrije vitrines gemaakt, waarin deze bijzondere objecten goed bewaard blijven.

Accepteer statistieken, marketing cookies om deze video te bekijken.

NB: Er vindt nog steeds onderzoek naar de collectie plaats. Dit artikel kan hierdoor verouderde informatie of achterhaalde inzichten bevatten.