Rood lijfje uit het Palmhoutwrak

Rood lijfje uit het Palmhoutwrak

Het Rode Lijfje is één van de best bewaarde kledingstukken dat in het Palmhoutwrak is aangetroffen. De kleuren en versieringen zijn nog steeds prachtig te zien en aan zowel de voor- als achterkant zijn allerlei details bewaard gebleven. Hierdoor kan precies nagegaan worden hoe het kostuum gemaakt is en hoe het gedragen werd.

Eraan vast

Het lijfje zal met mouwen gedragen zijn, wellicht van een andere stof. Het bevat nestelgaten waar een gordel of een losse rok aan bevestigd zou kunnen worden. De gefestonneerde lusjes rond de hals waren mogelijk bedoeld om een kraag aan vast te maken, of eventueel voor sieraden of parels.

Brokaat en damast

Het lijfje is uit verschillende patroondelen opgebouwd: twee grote voorpanden, twee smalle zijpanden, veertien decoratieve flappen aan de onderzijde – allemaal van rood brokaat – en twee rugpanden van donkerrood damast. De rugpanden bevatten tenminste dertien vetergaten, de onderzijde van de voorpanden nog eens vijf. Aan de binnenzijde zijn resten te zien van een effen, beigekleurige zijden voering. Waarschijnlijk was het hele lijfje hiermee gevoerd. Ook zijn er indrukken te zien van baleinen verstevigingen.

Mode

De details in het ontwerp van het lijfje sluiten aan bij kledingstijlen die gangbaar waren in de vroege 17e eeuw in Noord-Europa. Dit soort kledingstukken werden gedragen in de Duitse gebieden, Bohemen, Denemarken en de Nederlandse Republiek.

NB: Er vindt nog steeds onderzoek naar de collectie plaats. Dit artikel kan hierdoor verouderde informatie of achterhaalde inzichten bevatten.