Inschrijven en uitzoeken

Gepubliceerd op 9 maart 2023

Geschreven door Gerrit Gerrits

Nadat vele generaties Texelse kinderen les hadden gehad van ‘Meester Gerrits’, vond ik in 1997 een nieuwe passie: de inventarisatie en registratie van de uitgebreide collectie van het toenmalige Maritiem & Jutters Museum. Ik vind dit zulk leuk werk, dat ik er na mijn pensionering mee door ben gegaan. Inmiddels werk ik al 26 jaar bij wat nu Museum Kaap Skil is. Ik zorg niet alleen voor het antiek, ik hoor er zelf ook bij!

Werken in het museum

Na 23 jaar lesgeven op de Thijsseschool was het voor mij tijd om de bakens te verzetten. Via een tip kwam ik in gesprek met de directeur van het Maritiem & Jutters Museum. Hij zag wel werk voor mij bij het museum, in elk geval het geven van rondleidingen op De Schans. Voor de rest mocht ik mijn eigen werk zoeken. Dat lag voor het oprapen; er was zoveel te doen!

Registratie

Ik ben begonnen met het afbikken van antieke tegels. Daarna ben ik ze gaan inventariseren. Op een gegeven moment ontdekte ik dat van de meeste collectie-items niks bekend was. Ze waren niet geregistreerd, we wisten niet van wie we ze hadden gekregen en wat het verhaal erachter was. Dat moest anders! Vanaf toen heb ik elk nieuw object dat binnenkwam, geregistreerd en er zoveel mogelijk informatie bij gevoegd. Allemaal op papier, met een foto erbij en een objectnummer.

Van papier naar digitaal

Het museum beschikt over een uitgebreide bibliotheek met naslagwerken. Hierin zoek ik veel op en zo heb ik mijn kennis over de collectie langzaam uitgebreid. Ik werk nog steeds op dezelfde manier, met formulieren, maar de digitalisering heeft inmiddels ook bij ons collectiebeheer flink toegeslagen. Gelukkig hebben we Anneloes Visman, die met engelengeduld en gestaag doorwerkend alles in de computer invoert. In een speciaal programma voor collectie-registratie.

Professioneel beheer

De amateuristische manier van werken van vroeger is echt wel verleden tijd. Onze conservatoren Alec Ewing en Manon Schooneman bewaken de keuzes die gemaakt worden en zorgen met hart en ziel voor de collectie. Binnenkort verwachten we ook een nieuw depot in gebruik te gaan nemen, waar alle spullen een vaste plek kunnen krijgen. Dat wordt wel weer een monsterklus: niet alleen de verhuizing van de objecten, maar ook de registratie van waar ze te vinden zijn. Maar het is het waard, want de zorg voor de collectie is een van de kerntaken van een museum.