Achter de schermen

Gepubliceerd op 26 mei 2022

Geschreven door Manon Schooneman

Wat doet een medewerker collectiebeheer? In mijn geval veel meer dan het woord doet vermoeden. Al mijn werkzaamheden hangen wel samen met de collectie en dan heb ik het over de collectie van Museum Kaap Skil. Die is nogal uitgebreid, dus ik kan er mij heerlijk op uitleven. Het beheren en behouden van de collectie is één van de kerntaken van een museum. Het is alleen niet erg zichtbaar, omdat het zich voornamelijk achter de schermen afspeelt.

Veelzijdig

De collectie van Museum Kaap Skil omvat onder andere eeuwenoude opgedoken en opgeviste vondsten, aangespoelde objecten die door jutters zijn gevonden, huisraad uit het begin van de negentiende eeuw, schilderijen en tekeningen en van alles uit de scheepvaart en visserij. Het gaat van hout tot porselein en van heel gevoelig tot robuust. En het leuke is: het gaat allemaal door mijn handen!

Collectieregistratie

Om precies te weten wat je bezit, is een goede registratie van je collectie essentieel. Daarom heeft elk item een nummer met daaraan gekoppeld alle informatie die erover beschikbaar is. Voor de registratie hebben we een speciaal computersysteem. Bij het nummer komt een foto, informatie over waar het object zich bevindt, de achtergrond, historische informatie, herkomst, materiaal, conditie en alles wat we nog meer kunnen achterhalen over het object.

Depots

Ik ben in januari begonnen bij Museum Kaap Skil, met een contract voor een jaar, gefinancierd door het Mondriaanfonds. Ik viel natuurlijk met mijn neus in de boter nu we zo’n grote vernieuwing aan het realiseren zijn. Tot nu toe ben ik een groot deel van mijn tijd bezig geweest met alle objecten uit de tentoonstelling Archeologie Onder Water. Deze moesten worden verhuisd naar het Graanpakhuis. Een deel ging naar een nieuwgemaakt depot op de bovenste verdieping, een ander deel naar het Open Depot. De inrichting daarvan was mijn taak; een mooie klus!

Objectenmens

Museum Kaap Skil heeft een fantastische collectie. Ik ben opgeleid als archeoloog, dus ik vind vooral de vondsten van de zeebodem geweldig. Eén van de speerpunten waar we aan werken zijn de bewaaromstandigheden. Aardewerk kan veel hebben, maar hout, metaal, textiel en organische materialen moeten allemaal onder hun eigen specifieke omstandigheden bewaard worden, om ze optimaal te kunnen behouden. Aangezien ik echt een ‘objectenmens’ ben, zet ik mij daar graag voor in. We willen tenslotte nog lang van deze mooie collectie kunnen genieten!