Slepen, slopen, bouwen

Gepubliceerd op 14 april 2022

Geschreven door Floris Witte

Nu we bij Museum Kaap Skil aan een grote, nieuwe tentoonstelling bouwen, is het alle hens aan dek. De tentoonstelling zelf wordt door een extern bedrijf gemaakt, maar alle voorbereidingen, logistiek en de zorg voor de randvoorwaarden liggen bij ons. Daar is een enorme berg werk mee gemoeid, voor zowel de Technische Dienst als de mensen die zich met de collectie bezighouden.

Hergebruik

De tentoonstelling wordt gebouwd door Fiction Factory. Dit bedrijf is heel ver met hergebruik en duurzaamheid, wat prachtig aansluit bij onze wensen. We hebben nauwkeurig in kaart gebracht welke materialen uit de oude tentoonstellingen komen en ze gerangschikt naar ‘bruikbaar in de nieuwe tentoonstelling of het graanpakhuis’, ‘bewaren’ en ‘weggeven’. Alsnog bleef er nog een hoop weg te gooien materiaal over, maar wel zo weinig mogelijk.

Collectie

De vitrines uit de tentoonstelling Archeologie onder water worden deels verbouwd voor de nieuwe tentoonstelling en deels in het graanpakhuis geplaatst, in het open depot. De inhoud van de vitrines ligt gesorteerd op de bovenste verdieping van het graanpakhuis. Conservator Alec Ewing en collectiemedewerkster Manon Schooneman hebben alles gelabeld. Zij weten precies welke objecten straks teruggaan naar het entreegebouw en welke er in het open depot te zien zullen zijn. Een groot deel van de vondsten wordt dus nog een keer verhuisd.

Kanon verplaatsen

We hebben te maken met behoorlijke uitdagingen. Bijvoorbeeld: hoe krijg je een kanon van 1300 kilo naar de bovenverdieping van het entreegebouw als de lift maximaal 1000 kilo aankan? Dat werd dus door de gevel. Daarvoor moesten er een hoop latten van de gevel worden geschroefd, een raam eruit gehaald en een hijsconstructie komen. Dit spektakel hebben we inmiddels achter de rug.

Opening

Op de bovenverdieping van het entreegebouw zijn de lichtinval en het klimaat compleet veranderd, doordat de ramen met folie zijn beplakt. Die folie houdt UV en warmte tegen en maakt de zaal ook iets donkerder; veel beter voor een tentoonstellingsruimte. Er moet nog heel wat gebeuren voor de opening in juli, maar het gaat echt mooi worden. We kijken allemaal uit naar het moment dat we de fantastische vondsten uit het Palmhoutwrak in een permanente tentoonstelling kunnen presenteren. Tot dan blijven we gewoon open, met korting op de entree omdat niet alles toegankelijk is.

‘Museum Kaap Skil Vernieuwt’ wordt mogelijk gemaakt door Provincie Noord-Holland, VriendenLoterij, Stichting Toeristisch Investeringsfonds Texel (STIFT), Waddenfonds en Vrienden van Museum Kaap Skil.