Voorbereiden op 1,5 meter

Gepubliceerd op 14 mei 2020

Geschreven door Corina Hordijk

Het klinkt makkelijk: het museum mag straks weer open ‘binnen de anderhalve meter samenleving’, maar dat heeft nog heel wat voeten in aarde. We zijn bij Museum Kaap Skil druk bezig om alles te regelen wat daarvoor nodig is. Op 1 juni zijn we er helemaal klaar voor!

Museumroute

Door het hele museum komt een looproute. We hebben het uitgebreid getest met allerlei mensen. Als je de route volgt, kom je overal en zie je alles. Met pijlen op de grond en aanwijzingen op bordjes, maken we steeds duidelijk hoe de route verder gaat.

Nieuwe oude uitgang

De uitgang komt op de plek waar vroeger de entree van het Maritiem & JuttersMuseum was. De bezoekers komen dus binnen aan de Heemskerckstraat en verlaten het terrein aan de Barentszstraat. Voor verschillende van onze receptiemedewerkers is het een vertrouwde plek; Toen het huidige entreegebouw er nog niet was, stonden Yvonne, Cocky en Mabel daar al achter de balie!

Vaste starttijd

De winkel is verhuisd naar de uitgang, zodat we een heel ruime entreehal hebben gecreëerd. Daar kunnen mensen in groepjes, op 1,5 meter afstand van elkaar, voor de kassa wachten. We gaan met starttijden werken, zodat we zeker weten dat het niet te druk wordt in het museum. Vooraf een tijdslot reserveren wordt verplicht. Er zit trouwens geen eindtijd aan het kaartje.

Veel versjouwd

De oude entree aan de Barenszstraat was natuurlijk niet meer in oude staat. Sterker nog: er stonden kasten vol boeken en objecten. Dat moest dus allemaal ergens anders naartoe, een megaklus. De wens voor een groot depot is dan wel weer heel voelbaar…Hopelijk komt daar nog eens geld voor.

Blinkend schoon

Terwijl de meeste mensen thuiswerkten, hebben de receptiemedewerkers in ploegjes van twee het hele museum schoongemaakt. Ze zijn zelfs op een steiger in de jutterij geklommen om de flessen af te stoffen! We kunnen straks de bezoekers dus in een blinkend schoon museum ontvangen. Natuurlijk zullen we ook extra schoonmaken als er bezoekers zijn; in de tentoonstelling Schip in Zicht bij de maquette zal zelfs constant een suppoost aanwezig zijn om de aanraakschermen en verrekijkers steeds schoon te maken.

Kom maar op!

Op 1 juni kan Museum Kaap Skil dus weer open. Helaas gaat het voor de Oudheidkamer nog wat langer duren, omdat afstand houden daar erg moeilijk is. Ik denk dat de maatregelen geen enkele afbreuk zullen doen aan het museumbezoek, dus wat mij betreft is iedereen van harte welkom. Maar vergeet niet vooraf een tijdslot te kopen op de website. Dat geldt trouwens ook voor Museumkaart-houders en Texelaars met een Texelpas. Voor hen kost het 50 cent administratiekosten. Graag tot snel!