De eerste beschreven wandeling op Texel ontdekt

Gepubliceerd op 28 mei 2019

De wandeling van Pieter Kikkert over het oude Texel, geprojecteerd op de huidige vorm van het eiland.

Twee eeuwen nadat het is geschreven heeft Trouw-journalist en oud-Texelaar Lodewijk Dros een manuscript met een wandeling over Texel ontdekt. Hij kwam het handgeschreven manuscript bij toeval op het spoor in een dik foliant uit 1835. In het geschrift beschrijft Pieter Kikkert zijn wandeling over het eiland. Op woensdag 29 mei presenteert Dros zijn boek Eiland in de nevel – Romantische omzwervingen van Pieter Kikkert, de eerste wandelaar op Texel in 1791 om 16.00 uur in Museum Kaap Skil op Texel.

Romantisch

De voettocht van Kikkert is de oudst beschreven wandeling over het Waddeneiland. Hij beslaat zo’n 50 kilometer, afgelegd in het voorjaar van 1791. Kikkert was de eerste schrijver die Texel, dat eiland in de nevel, met een romantisch oog bezag. Hij adviseerde zijn lezers af te zien van alle gejaag en gehaast, dus meed hij de diligence. “Ga liever wandelen en denk eens rustig na, was zijn devies. En dat is nog steeds akelig actueel.” aldus Lodewijk Dros.

Mindfulness

Wandelen was eind achttiende eeuw ongebruikelijk. Weliswaar liep iedereen, maar echt wandelen was voorbehouden aan een kleine elite. Kikkert wilde dat iedereen aan de wandel ging, met een aandachtige houding die Dros omschrijft als ‘mindfulness avant la lettre’.

Het boek kost € 20,- en is onder andere verkrijgbaar in Museum Kaap Skil. Het originele document met de wandeling is te lezen op trouw.nl/texel.