De Jurk op tv

Gepubliceerd op 30 maart 2023

De prachtige zijden jurk uit het Palmhoutwrak, die na vier eeuwen op de zeebodem nog bijna helemaal intact boven water kwam, speelt de hoofdrol in een indrukwekkende televisiedocumentaire. De driedelige serie ‘De Jurk en het Scheepswrak’ is gemaakt door Arnold van Bruggen en wordt door de NTR uitgezonden op 3, 10 en 17 april op NPO2 om 22.20 uur. Een podcast-serie en interactieve website vullen het verhaal nog verder aan.

Verschillende kanten

De vondsten uit het Palmhoutwrak zijn wereldwijd uniek. Alles wat uit het wrak boven water is gehaald, ademt een enorme rijkdom en exclusiviteit. De vondst heeft echter vele kanten en zorgde voor grote commotie. De documentaire belicht de verschillende gezichtspunten en belangen van alle betrokkenen, met De Jurk als uitgangspunt.

Van duikers tot onderzoekers

In de documentaire komen de Texelse duikers, die de vondst hebben gedaan, uitgebreid aan het woord. Corina Hordijk, artistiek directeur van Stichting Texels Museum, is namens Museum Kaap Skil veelvuldig te zien, archeoloog Rob van Eerden namens de provincie Noord-Holland. Je ziet hoe onderzoekers van de RCE en UvA zich buigen over de conservering en mogelijkheden om de vondst tentoon te stellen, verschillende wetenschappers benadrukken het belang van de zeldzame, zeventiende-eeuwse vondst.

Veel gebeurd

Corina Hordijk over de documentaire: “De serie belicht alle kanten van het verhaal. Sinds de duikers de jurk boven water haalden, is er ontzettend veel gebeurd. Het museum heeft enorme inspanningen geleverd om het belang van dit unieke erfgoed onder de aandacht te brengen met als doel het uiteindelijk tentoon te kunnen stellen in Museum Kaap Skil. Dit heeft van alles in gang gezet: beleid, internationaal onderzoek, de ontwikkeling van innovatieve vitrines om de vondsten in te kunnen tonen en dus ook deze docuserie. Alles bij elkaar heel bijzonder!”

Podcast en website

In de bijbehorende – en gelijknamige – podcast-serie wordt onder andere gezocht naar het antwoord op de vraag van wie De Jurk is geweest. Bezoek ook de interactieve website dejurkenhetscheepswrak.nl. Hier kun je online op onderwateravontuur naar het Palmhoutwrak om nog meer over De Jurk en het wrak te ontdekken.