Fototentoonstelling leerlingen Fonteinschool geopend

Gepubliceerd op 25 november 2019

Een bijzondere samenwerking tussen groep 5/6 van de Fonteinschool in Den Burg en Museum Kaap Skil heeft geleid tot een fraaie fototentoonstelling in het museum. De tentoonstelling Kinderen uit de Gouden Eeuw is op vrijdag 22 november geopend. De foto’s blijven tot 1 maart 2020 te bezichtigen.

Licht en donker

Het thema van de tentoonstelling is spelen met licht en donker. De kinderen hebben zich voor de foto’s laten inspireren op schilderijen uit de zeventiende eeuw. De aandacht ging hierbij vooral uit naar het effect dat Rembrandt van Rijn creëerde met zijn lichtinval en schaduwpartijen. De kennis die de leerlingen uit deze studies hebben opgedaan, hebben ze gebruikt om de portretfoto’s te maken.

Zelf gedaan

De 29 leerlingen hebben alles zelf gedaan, begeleid door juf Lottie Lugtmeijer. Met kleding die in hun ogen passend was, hoofddeksels van doeken en kragen van papier of zilverfolie, kleedden ze zichzelf en elkaar aan. Vervolgens maakten ze foto’s van elkaar, met een zwart doek als achtergrond en een grote bouwlamp om lichteffecten mee te maken. Het zijn prachtige portretten geworden!

Signeren

De kinderen waren twee weken geleden een middag te gast bij Museum Kaap Skil. In groepjes hebben ze toen de titel van de tentoonstelling en de indeling ervan bedacht, de poster ontworpen en inspiratie geleverd voor de teksten. Tijdens de opening signeren ze als echte kunstenaars zelf hun portret. Kinderen uit de Gouden Eeuw is een product van de kinderen geworden, dat ze vrijdag glimmend van trots aan hun ouders en andere genodigden lieten zien.