Gedeputeerde Zita Pels bezoekt Museum Kaap Skil

Gepubliceerd op 12 september 2019

Interimdirecteur Bas Spréw met gedeputeerde Zita PelsZita Pels, gedeputeerde van Provincie Noord-Holland, was gisteren met collega’s op werkbezoek bij Museum Kaap Skil. Ze werd bijgepraat over het Palmhoutwrak-project en bekeek de maquette van de Reede van Texel. De provincie is eigenaar van de Palmhoutwrakcollectie en heeft Museum Kaap Skil aangewezen als de plek om hem tentoon te stellen. Er wordt door beide partijen en samenwerkingspartners hard gewerkt aan een plan om de collectie toegankelijk te maken voor het publiek.

Kennismaken

Mevrouw Pels is sinds dit jaar gedeputeerde met cultuur en erfgoed in haar portefeuille. Het bezoek aan Museum Kaap Skil maakte deel uit van een kennismaking met een aantal belangrijke projecten binnen de Provincie Noord-Holland. Ze werd bijgepraat door Museummanager Corina Hordijk en interimdirecteur Bas Spréw. Mevrouw Pels was onder de indruk van het belang van de Palmhoutwrak-collectie en de omvang van het erfgoed dat op de bodem van de Waddenzee ligt.

Onderwaterarcheologie

Enkele jaren geleden ontdekten duikers van Duikclub Texel bij het Palmhoutwrak in de Waddenzee een zeventiende-eeuwse zijden jurk. Samen met deze wereldberoemde jurk werd een diversiteit aan persoonlijke objecten gevonden. Eén van de ze objecten, een verguld zilveren pronkbeker, is onlangs gerestaureerd en tot 3 november te zien bij Museum Kaap Skil.

Collectie

De Palmhoutwrakcollectie trekt ongekende wetenschappelijke belangstelling. De provincie is als wettelijk eigenaar, in samenwerking met andere partijen, onderzoeken gestart naar de conservering en restauratie van de collectie, de herkomst van de objecten en de mogelijkheden van presentatie en educatie. In het voorjaar van 2019 is over de Palmhoutwrakcollectie een zeer uitvoerige en rijk geïllustreerde rapportage uitgegeven, die te koop is bij Museum Kaap Skil.

Museum Kaap Skil

Uit onafhankelijk advies blijkt dat Museum Kaap Skil de aangewezen plek is voor het tentoonstellen van de Palmhoutwrakcollectie. De Sense of Place van de plek waar de vondst is aangetroffen en de verbinding van het eiland met de historische gebeurtenissen in de Gouden Eeuw, was hiervoor het doorslaggevende argument om voor Texel te kiezen. Museum Kaap Skil is op dit moment hard op zoek naar fondsen om de plannen te kunnen realiseren.