Het Koninklijk Paar bij Museum Kaap Skil

Gepubliceerd op 8 mei 2023

De jurk uit het PalmhoutwrakKoning Willem-Alexander en koningin Máxima komen op dinsdag 9 mei naar Museum Kaap Skil! Hiermee beginnen ze hun tweedaagse bezoek aan de Waddeneilanden. Het Koninklijk Paar komt de vondsten uit het Palmhoutwrak bekijken en gaat daarna in gesprek over het belang en behoud van het erfgoed op de zeebodem bij Texel.

Rondleiding

Artistiek directeur Corina Hordijk zal het Koninklijk Paar rondleiden door de tentoonstelling Palmhoutwrak. Ze worden vergezeld door onder andere Gerrit Jan Betsema, een van de duikers die betrokken is geweest bij de vondst, burgemeester Michiel Uitdehaag en de commissaris van de koning van Noord-Holland Arthur van Dijk.

Gesprek

Nadat ze de vondsten inclusief De Jurk hebben bekeken, gaan koning Willem-Alexander en koningin Máxima in gesprek over het maatschappelijk belang van de collectie en het onderzoek, de conservering en het behoud van de archeologische vondsten. De scheepswrakken die in de Waddenzee bij Texel op de zeebodem liggen, vormen unieke tijdscapsules vol kennis en verhalen. De noodzaak dit belangrijke erfgoed te beschermen zal zeker ter sprake komen tijdens het gesprek waarbij onder andere ook Martijn Manders van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Maarten van Bommel van de Universiteit van Amsterdam aanwezig zijn.

Om 11 uur open

Vanwege de komst van het Koninklijk Paar is Museum Kaap Skil op 9 mei tot 11 uur gesloten. Vanaf 11 uur is iedereen weer van harte welkom om de fantastische vondsten uit het Palmhoutwrak te komen bewonderen. Wie snel komt, voelt misschien nog iets van de koninklijke vibe die in de tentoonstelling is achtergebleven!