Stuurhuis Schulpengat niet naar Kaap Skil

Gepubliceerd op 15 april 2019

Museum Kaap Skil heeft helaas een teleurstellende conclusie moeten trekken over de plaatsing van het stuurhuis van de Schulpengat op haar terrein. Ondanks de eerder gecommuniceerde intentie om het stuurhuis een plek te willen bieden, heeft de directie van Stichting Texels Museum, na uitgebreid onderzoek, het besluit genomen ervan af te zien. De directie zegt hierover: “De focus bij Museum Kaap Skil ligt de komende tijd op het Palmhoutwrak. Binnen die visie is het TESO-verhaal met het stuurhuis lastig in te passen”.

TESO en Oudeschild

TESO is in 1907 als veerdienst gestart in de haven van Oudeschild. Volgens directeur De Waal had TESO op basis van deze historische band een sterke voorkeur voor plaatsing van het stuurhuis op het museumterrein in Oudeschild. “We verkennen sinds 2017 met Kaap Skil gezamenlijk hoe de huidige TESO tentoonstelling daar vernieuwd zou kunnen gaan worden. Daarnaast waren we vergevorderd met de planvorming voor wat het stuurhuis betreft, inclusief het transport van Gent naar Oudeschild. Nu vorige week duidelijk is geworden dat deze optie vervalt, dient TESO de bakens te verzetten”.

Alternatieven

Allereerst betekent dit dat het stuurhuis in 2019 waarschijnlijk nog niet op Texel zal kunnen terugkeren. Gegeven de belangstelling voor de huidige tentoonstelling over de veerdienst en de vele enthousiaste reacties over het behoud van het stuurhuis van de Schulpengat, heeft TESO besloten in ieder geval uit te zien naar een eventueel geschikte alternatieve locatie. Dit betekent dat TESO op afzienbare termijn de opties daartoe verder in kaart brengt en mogelijk gesprekken zal gaan voeren met andere geïnteresseerden. Ook Stichting Texels Museum vindt het belangrijk dat het bijzondere verhaal van TESO verteld wordt: “Wij denken graag mee over eventuele plaatsing van het stuurhuis elders op het eiland en wat een geschikte plek en invulling zou kunnen zijn voor de tentoonstelling”.