Nieuw logo voor jubilerend Museum Kaap Skil

Gepubliceerd op 25 september 2020

Museum Kaap Skil heeft in haar 40-jarige bestaan meerdere namen en logo’s gehad. Met het oog op de toekomstplannen was het opnieuw tijd om de huisstijl en het logo tegen het licht te houden, vond museummanager Corina Hordijk: “We hebben grootse plannen om de Palmhoutwrakcollectie met de jurk en andere bijzondere vondsten in een vaste tentoonstelling in het museum op te nemen. Bij deze nieuwe fase voor het museum past een nieuwe uitstraling.”

Maritiem geïnspireerd

Het nieuwe logo bestaat uit de naam van het museum in een duidelijke letter, met lijnen op de achtergrond die zijn geïnspireerd op de hoogtelijnen op een zeekaart. De ontwerper heeft een eigen letter gemaakt voor het logo. Hij noemt het zelf een ‘stevig, stoer en maritiem lettertype’.

Toekomst

Het toekomstscenario voor Museum Kaap Skil ziet er inmiddels, door corona, iets anders uit dan een jaar geleden, toen het bidbook ‘Museum Kaap Skil vernieuwt’ werd gepresenteerd. Toch overheerst het optimisme. Corina Hordijk: “We willen de vernieuwing nu gefaseerd gaan vormgeven, te beginnen met het realiseren van een vitrine om de jurk te kunnen tonen. Vanwege de kwetsbaarheid van het textiel wordt het een vitrine met uitzonderlijke eigenschappen. Ik heb goede hoop dat we de jurk in 2022 kunnen laten ‘thuiskomen’ in ons museum.”

Verleden

Een 40-jarig jubileum geeft ook gelegenheid om terug te kijken naar 1980 en de sterke basis die toen is gelegd. Verleden, heden en toekomst zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Historicus en conservator Alec Ewing is in het verleden van het museum gedoken. Alec: “Nu zijn de mensen die het begin van het museum hebben meegemaakt nog in staat om erover te vertellen. We willen de verhalen vastleggen, zodat ze niet verloren gaan. Dat geldt ook voor de verhalen van de vele vrijwilligers van het museum. Zij hebben gevaren, gevist en in het dorp geleefd in een tijd die heel anders was dan tegenwoordig. Het kleurt het huidige Oudeschild en het museum.”

Vrijwilligers gemist

Het jubileumfeest dat het museum graag met alle vrijwilligers en mensen van het eerste uur had willen vieren, kan helaas niet doorgaan. Corina Hordijk: “Dit hele seizoen konden er geen ambachten worden gedemonstreerd. Ik hoop van harte dat het volgend jaar anders is, want we hebben onze vrijwilligers enorm gemist.”