Reconstructie kousen Palmhoutwrak

Gepubliceerd op 13 december 2017

Zijden kousen uit Palmhoutwrak

Let op: dit is een nieuwsbericht uit 2017. Onderstaande informatie is daardoor (deels) niet meer actueel.

Bij het Palmhoutwrak zijn een heleboel bijzondere textiele vondsten gedaan. Een van de topstukken is een paar puntgave zijden kousen. De kousen zijn in de expositie GardeRobe in 2016 kort tentoongesteld in Kaap Skil. Het Textile Research Centre (TRC) heeft de kousen uitgekozen voor een reconstructie-project. Zo hopen de onderzoekers meer te weten te komen over deze prachtige kledingstukken.

De komende maanden gaat het Leidse TRC onderzoeken hoe deze kousen zijn gemaakt en hoe ze gebruikt werden. Waren ze bedoeld voor een man of een vrouw? Hoe zit zo’n kous? Werden ze op maat gemaakt of was het one size fits all? Een deel van de vragen kan naar verwachting beantwoord worden met behulp van reconstructies van de kousen. Daarvoor zijn meerdere reconstructies nodig.

Om de reconstructies te maken, hoopt het TRC op hulp. Het centrum roept ervaren breiers op te helpen om de komende maanden meerdere kousen na te maken. Het breien van zijden kledingstukken met een uiterst dunne zijden draad is een kunst die verloren dreigt te gaan. Door met elkaar ervaringen te delen en kennis uit te wisselen, verwacht het TRC dat het project leerzaam wordt voor alle partijen.

Het project gaat in februari 2018 van start. Er zal een aantal workshops worden gegeven, waarbij praktijk en lezingen elkaar afwisselen. Deze vinden plaats in Leiden. Daarna gaan de deelnemers zelfstandig thuis aan de slag met zijde en breipennen die het TRC beschikbaar stelt. Wie meer wil weten over dit project kan terecht op de website www.trc-leiden.nl.

Museum Kaap Skil kijkt met grote belangstelling uit naar de resultaten van dit project. Het museum verzamelt alle kennis die uit de onderzoeken naar de vondst van het Palmhoutwrak komt. Er wordt daarnaast hard gewerkt aan plannen om op termijn de kousen, net als de jurk, in een permanente tentoonstelling te kunnen exposeren.