Storm brengt sluitstuk van mast boven water

Gepubliceerd op 26 februari 2022

Heftige stormen hebben ook onderwater een behoorlijk effect. Daar kunnen ze grote verplaatsingen van zand veroorzaken, waardoor ook onderdelen van wrakken los kunnen komen. Dat bleek ook op zondag 20 februari, toen Herman Spekman tijdens een strandwandeling een groot stuk scheepshout op de Hors aantrof.

Onderdeel klem

Na overleg met strandvonder en maritiem specialist Hans Eelman werd al snel duidelijk dat het een bijzonder stuk scheepshout betrof. Eelman vermoedde dat het om een sluitstuk van een mast gaat, een onderdeel van de klem waarmee twee delen van een grote mast aan elkaar bevestigd worden.

Badeendje

Op aanraden van Eelman werd het stuk door de strandvonderij veiliggesteld en naar Museum Kaap Skil getransporteerd. Om te voorkomen dat het sluitstuk in de tussentijd weer onder het zand zou verdwijnen, bond Eelman er met een touw een rubberen eendje aan vast. Een gouden greep, want toen het sluitstuk enkele dagen later werd opgehaald, moest het alweer deels uitgegraven worden.

Bijzonder

Het sluitstuk is inmiddels bij Museum Kaap Skil gearriveerd, waar het verder onderzocht en ingetekend zal gaan worden. “In 2017 spoelde er op vrijwel dezelfde plek een gigantisch houten ezelshoofd aan, het andere deel van de mastklem. We hoopten dan ook even dat de twee stukken van hetzelfde wrak afkomstig zouden zijn,” laat conservator Alec Ewing weten. “Daar lijkt het helaas niet helemaal de goede maat voor te hebben. Het is in ieder geval een heel bijzondere vondst. “