Trots op vrijwilligers

Gepubliceerd op 12 oktober 2023

Geschreven door Kelly Lexmond

Wat zouden de musea zijn zonder vrijwilligers? Bij drie van de vier musea van Stichting Texels Museum zijn vrijwilligers essentieel. De Oudheidkamer wordt zelfs volledig gerund door vrijwilligers. We naderen nu het einde van het seizoen. Vanaf november stopt een deel van de vrijwilligers tijdelijk met hun werk voor de musea. Zij beginnen weer in het voorjaar. Sommigen gaan zelfs jaarrond door.

Verschillende taken

Bij STM zijn zo’n 100 vrijwilligers actief. Een deel werkt achter de schermen, bijvoorbeeld aan het registreren van collectie. Er zijn ook vrijwilligers die het buitenterrein van Ecomare ontdoen van zwerfvuil, anderen onderhouden de kruidentuin van de Oudheidkamer en een aantal helpt de dierenverblijven schoonmaken. Het merendeel werkt echter met publiek. Ze zijn allemaal even waardevol en van belang voor het reilen en zeilen van de musea!

Met publiek

Loop je de Oudheidkamer binnen, dan word je welkom geheten door een vrijwillige gastvrouw of -heer. Bij Museum Kaap Skil geven vrijwilligers rondleidingen, vertellen verhalen en demonstreren ambachten. Dankzij hen is er een uitgebreid aanbod aan activiteiten, die verdieping geven aan het bezoek en het openluchtmuseum doen leven. In Ecomare werkt een groep educatief vrijwilligers. Zij staan met de strandvondstenkar in het museum, vertellen walvisweetjes en begeleiden kinderen in het zeelab.

Stoppen of doorgaan

Deze maand kun je nog volop profiteren van de inzet van onze vrijwilligers. De herfstvakantie loopt tot eind oktober en dat is het moment dat de mensen die buiten werken stoppen met hun activiteiten. De Oudheidkamer sluit dan ook. Degenen die binnen werken bij Ecomare en Museum Kaap Skil, de educatief vrijwilligers en rondleiders, zijn er ook in de kerst- en voorjaarsvakantie. De Oudheidkamer gaat op 1 april weer open, de ambachtslieden van Museum Kaap Skil beginnen weer vanaf de meivakantie.

Waardevol

Voor onze bezoekers maken de vrijwilligers die voor de schermen werken het museumbezoek leuker en interessanter. Voor ons zijn ook degenen die achter de schermen of buiten openingstijden helpen van groot belang. Zij voeren werkzaamheden uit die echt gedaan moeten worden, maar waarvoor wij geen betaalde krachten kunnen vrijmaken. Wij zijn onze vrijwilligers dan ook allemaal even dankbaar voor hun inzet!

Lijkt het jou leuk om vrijwilligerswerk te doen bij een van onze musea? Neem dan contact met mij op via kellylexmond@texelsmuseum.nl of bel tijdens kantooruren naar Ecomare (0222-317741). Er is veel mogelijk!