De Traanroeier versierd

Gepubliceerd op 28 april 2020

De Nederlandse vlag, al dan niet met oranje wimpel, wapperde tijdens Koningsdag overal vrolijk in de straten. De molenaars van molen De Traanroeier deden er nog een schepje bovenop en versierden de wieken van de molen met vlaggetjes. De draaiende, versierde molen was van alle kanten in Oudeschild te zien en gaf een extra feestelijk tintje aan deze dag.

Molentaal

De actie van de molenaars past in een lange traditie waarin molens werden ingezet als boodschappers. Dat een molen die versierd is met vlaggen een feest opluistert, is voor iedereen duidelijk. Maar stilstaande wieken kunnen ook iets betekenen, tenminste voor diegenen die deze ‘taal’ nog kennen. Zo zijn er een rouwstand, een vreugdestand en een stand waarmee een langdurige rust wordt aangegeven.

Meel te koop

De molenaars van De Traanroeier zijn nog wekelijks actief op de molen, op gepaste afstand van elkaar. Ze malen graan voor Bakker Timmer en voor de particuliere verkoop. Kilopakken volkoren tarwe- en speltmeel zijn te koop bij de delicatessenwinkel Smakelijk & Meer, zowel bij de vestiging in Oudeschild als in Den Burg. Liefhebbers van het meel hoeven, nu Museum Kaap Skil dicht is, dus niet zonder te zitten.

Draaiende wieken

Op vrijdag 24 april draaiden de wieken van De Traanroeier ook al en was de Nederlandse vlag op de molen gehesen. Dat was ter ere van Corry Bakker vrijwilliger van Museum Kaap Skil, die toen een koninklijke onderscheiding kreeg.