Molen De Traanroeier wint Molenprijs

Gepubliceerd op 6 oktober 2017

Molen De Traanroeier bij Museum Kaap SkilOp vrijdag 6 oktober is de winnaar van de BankGiro Loterij Molenprijs 2017 bekend gemaakt. In de maand ervoor, van 2 september tot 2 oktober, kon er gestemd worden op vier genomineerde molens. Molen De Traanroeier bleek met 10.794 stemmen de meeste steun te hebben gekregen. De Texelaars kregen een cheque van maar liefst € 50.000,- mee naar huis; een geweldig bedrag!

De slogan waarmee de stemmen voor de Texelse molen zijn geworven was: De Traanroeier waterdicht! Het riet op de romp van een eeuwenoude molen is namelijk hard aan vervanging toe; bij een flinke storm waaien de gaten erin. De droom, een nieuw rietdek voor de hele romp, kan dankzij de Molenprijs gerealiseerd worden.

De Traanroeier staat op het terrein van Museum Kaap Skil en maakt onderdeel uit van het museumbezoek. Hopelijk kan de rietdekker in het voorjaar van 2018 aan de slag. De molen krijgt er dan een attractie bij. De rietdekker zal het riet op authentieke wijze, gebonden met sisaltouw, aanbrengen. Aan alle oude ambachten die in Kaap Skil worden gedemonstreerd wordt dan tijdelijk het ambacht van rietdekken toegevoegd.