Monumentale graanpakhuizen gerestaureerd

Gepubliceerd op 29 maart 2018

Graanpakhuizen De graanpakhuizen die onderdeel uitmaken van Museum Kaap Skil kunnen weer decennia vooruit. Dankzij een uitgebreide restauratie zien de tot een gebouw geschakelde pakhuizen er bovendien prachtig uit.

Er zijn verschillende werkzaamheden uitgevoerd, waarvan het opnieuw voegen het meest in het oog springt. Langs het dak zijn nieuwe windveren en waterborden geplaatst. Minder zichtbaar maar niet minder belangrijk zijn de werkzaamheden die aan het dak zijn verricht: verbetering van de hemelwaterafvoer, nieuwe goten en herstel dakbedekking. Ook zijn er kozijnen vernieuwd en gerepareerd en zijn enkele oude details in ere hersteld.

Subsidies van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de provincie Noord-Holland, TBI Fundatie en Mullerfonds hebben de restauratie van het monument mogelijk gemaakt.

Museummanager Corina Hordijk is blij dat de steigers en hekken nog voor Pasen zijn verwijderd en dat de pakhuizen er weer zo mooi uitzien: “De graanpakhuizen zijn een belangrijk onderdeel van ons museumterrein. Niet alleen vanwege de exposities die erin te zien zijn, maar ook vanwege hun uiterlijk. Het zijn mooie historische gebouwen die met hun hijsbalken en luiken een heel eigen uitstraling hebben.”