Tentoonstelling Palmhoutwrak feestelijk geopend

Gepubliceerd op 12 november 2022

vlnr: Marion Barth, Rosan Kocken, Alec Ewing en Corina Hordijk

 

Vanmorgen is de tentoonstelling Palmhoutwrak in Museum Kaap Skil officieel geopend door Rosan Kocken, gedeputeerde cultuur en erfgoed van de provincie Noord-Holland. Zij deed dit door symbolisch een authentieke scheepsbel te luiden. Tijdens de feestelijke opening kon ook de ‘Silver Dress’ bewonderd worden, een 17e-eeuwse jurk met ingeweven plaatjes zilver die hoogstwaarschijnlijk een trouwjurk is geweest. De vondst van deze trouwjurk is gisteren door het museum bekendgemaakt. In 2016 werd de eerste jurk uit het Palmhoutwrak tentoongesteld, de inmiddels wereldberoemde gave zijden jurk.

Gedeputeerde

De jurken zijn vanaf morgen te zien in de nieuwe tentoonstelling in Museum Kaap Skil, samen met een selectie van de meest exclusieve voorwerpen die in het wrak zijn gevonden. De vondsten zijn eigendom van de provincie Noord-Holland en in langdurige bruikleen gegeven aan het museum.

“Ik vind het een eer dat ik vandaag de tentoonstelling officieel heb mogen openen, en dat in bijzijn van heel veel mensen die hier jaren aan hebben gewerkt. We zijn als provincie Noord-Holland ontzettend trots dat we de collectie thuis hebben kunnen brengen naar Texel. De tentoonstelling ziet er prachtig uit en is echt een aanwinst voor Nederland. Ik heb met veel verwondering de twee jurken aanschouwd, de rode zijden jurk blijft beeldschoon en de trouwjurk is een heel bijzondere toevoeging. We zijn erg blij dat het publiek hier nu ook van kan genieten”, aldus gedeputeerde Rosan Kocken.

Kostbare spullen

In 2014 werd het Palmhoutwrak ontdekt door Texelse duikers. Dit wrak van een 17e-eeuwse koopvaarder bevatte onder andere een aantal kisten met een heel kostbare en persoonlijke collectie. De kisten zaten vol pronkzilver, exclusieve kleding en de resten van een bibliotheek.

Nieuwe tentoonstelling

De tentoonstelling Palmhoutwrak vormt één geheel met de enorme maquette van de Reede van Texel en de nieuwe tentoonstelling Wereldreis, over de wereldwijde handel in de 17e en 18e eeuw en de centrale rol van Texel daarin. De tentoonstellingen zijn mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Holland, VriendenLoterij, Stichting Toeristisch Investeringsfonds Texel (STIFT), Waddenfonds en Vrienden van Museum Kaap Skil.

Kunstenaar Mirjam Bakker onthult het kunstwerk samen met Marion Barth, zakelijk directeur STM

Bedank-kunstwerk

Om alle mensen te bedanken die aan de tentoonstelling hebben meegewerkt, heeft Mirjam Bakker, beeldend kunstenaar met Texelse roots, een kunstwerk gemaakt. Het werk bestaat uit foto’s van de betrokken personen die met elkaar de rode zijden jurk vormen. Het kunstwerk, dat ook dient als fotospot, is te bewonderen in de entreehal van het museum.